SAĞLIK

Ramazan ayında az su içmek o hastalığı tetikliyor

Ramazan ayı boyunca oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler arasında böbrek taşı olanlar da yer alıyor. Üroloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Kenan Yenihayat, böbrek taşı olan kişilerin Ramazan ayında tıbbi gözetim altında oruç tutmasını ve bol sıvı tüketmesini öneriyor. Yenihayat, “Böbrekler susuz kalırsa şiddetli ağrı, kanama ve fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir” diyor.

İftardan sahura kadar gün boyu vücudun su alımının dengeli bir şekilde karşılanması gerekiyor. Konuyla ilgili çok önemli bilgiler paylaşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, böbrek rahatsızlığı olanların iftar ile sahur arasındaki sürede bol miktarda su içmesi gerektiğini söylüyor. Op. Dr. Yenihayat, yeterli sıvı tüketmemenin kişilerde böbrek taşı oluşma riskini artırabildiğini de belirtti.

“HAYVANSAL PROTEİNLER, BÖBREK HASTALIKLARINI TETİKLEYEBİLİR”

Su tüketiminin yanı sıra sıvı tüketiminin de önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Kenan Yenihayat, “İftar ve sahur yemeklerinde karbonhidrat ağırlıklı beslenme, böbrek taşı öncüsü olan kalsiyum atılımını artırır ve böbrek taşı oluşumu riskini artırabilir. Karbonhidrat alımınızı azaltmanızı öneriyoruz” diye konuştu.

Ramazan ayında az su içmek o hastalığı tetikliyor

Hayvansal proteinlerin Ramazan ayında aşırı tüketildiğinde kandaki kalsiyum ve ürik asit miktarının yanı sıra idrardaki ürik asit ve oksalat miktarını da artırabileceğini aktaran Op. Dr. Yenihayat, Bu, idrardaki koruyucu sitrat düzeyini azaltarak böbrek sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle hayvansal proteinler yerine tarımsal proteinlerin tüketilmesini öneriyoruz” dedi.

“LİFLİ BESİNLERE ÖNCELİK VERİLMELİ”

Op. Dr. Yenihayat, lif bakımından zengin besinlerin tercih edilmesinin taş oluşumunu önleyebileceğine inandığını kaydederek şöyle diyor:

“Yemeklerde fazla tuz tüketmek kalsiyum atılımını artırarak idrarda taş oluşumuna neden olabiliyor. Bu, böbrek taşlarına karşı koruma sağlayan sitrat miktarını azaltabilir. Ramazan ayında özellikle iftar ve sahur arası tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tüm vitaminlerin alınması önemlidir. Lifli gıdaların tüketiminin arttırılması da taş oluşumunu önleyebilir. Limonlu su içmek sitrat üretimi açısından oldukça faydalıdır. Taze, serin tadı ve yüksek sitrat içeriği nedeniyle suyun yanı sıra içimi de fayda sağlayan önemli bir içecektir. Ancak çay ve kahve idrar söktürücü özelliğinden dolayı iftar ve sahurda çok tüketildiğinde gün içinde aşırı susuzluğa neden olabilir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu