TEKNOLOJİ

Plüton’daki gizemli kalbin sırrı gün yüzüne çıkıyor!

Plüton’un yüzeyindeki en dikkat çekici yapı, Tombaugh Regio adı verilen ve kalp şeklini andıran bölgedir. Son yapılan bir çalışma, bu ikonik bölgenin oluşum sürecini aydınlatmaktadır.

2015’te Plüton’un yanından geçiş yapan NASA’nın New Horizons uzay aracı, gezegenin yüzeyindeki kalp şekline benzeyen romantik bir formasyonu tespit etmişti. Bu formasyon, Tombaugh Regio olarak adlandırılıyor ve Plüton’un yüzeyinin bilim insanlarının önceden varsaydığı kadar kuru ve çorak olmadığını kanıtlayan önemli bir bulguydu.

Nature Astronomy dergisindeki yeni bir çalışmaya göre, Plüton’un kalp şeklindeki bölgesi, gezegenin 640 kilometrelik genişliğe sahip ve yüzde 15 oranında kaya içeren bir gök cismi ile çarpışmasının sonucunda meydana gelmiştir. Bu büyüklükteki bir cismin, Plüton yüzeyinde yalnızca kısmi bir hasar bırakması beklenirken, çarpışmanın etkisiyle oluşan yapı, geleneksel bir çarpma kraterinin aksine, donmuş bir gözyaşı damlasını andıran bir görünüm sergilemektedir. Çarpışan cismin merkezi kısmının, buzul yüzeyin altında hala mevcut olduğu düşünülmektedir.

Plüton

Bilim insanları, Plüton’un yüzeyindeki benzersiz yapıların ve etkilerin nasıl meydana geldiğini anlamak için bilgisayar simülasyonlarından yararlandılar. Plüton’un karakteristik kalp şeklindeki bölgesi olan Tombaugh Regio, parlak nitrojen buzları sayesinde beyaz bir renge sahip. Arizona Üniversitesi’nden Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda görevli araştırmanın yazarlarından Profesör Erik Asphaug, Güneş Sistemi’nin daha uzak kısımlarında yer alan buzlu gök cisimlerinin çarpışmalarının, Güneş’e daha yakın bölgelerdeki çarpışmalardan farklı olduğunu belirtti. Araştırmacılar, Plüton’da bir yeraltı okyanusu varlığı durumunda, kalp şeklindeki bölgenin gezegenin dönüşü nedeniyle kutuplara doğru hareket edeceğini öne sürdüler. Ancak bu bölgenin ekvatora yakın konumu, yeraltı okyanusu teorisini çürütüyor gibi görünüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu