SAĞLIK

Yataktan bir türlü kalkamayanlara kötü haber

Uyku düzeninin sağlık ve başarı üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar, uyku sorunlarının ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. İşte tüm detaylar…

Her yıl mart ayında, ilkbahar ekinoksundan önceki cuma günü, dünya genelinde ‘Dünya Uyku Günü’ olarak kutlanıyor. Bu özel gün, uyku düzeninin insan sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekmek amacıyla düzenleniyor. Yetişkin bir bireyin günlük olarak ortalama 6-8 saat uyuması gerektiği biliniyor.

Sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olan sağlıklı uyku düzenine vurgu yapmak için Medicana International Ankara Hastanesi’nden Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Okuyucu, iyi bir uyku için 10 dakika içinde uykuya dalınması, uykunun bölünmemesi ve sabahları dinlenmiş bir şekilde uyanmanın önemine işaret ediyor.

Uyku düzeninin, insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için Dünya Uyku Günü’nün önemli bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, bu günün insanları uyku alışkanlıklarını gözden geçirmeye teşvik ettiğini ifade ediyorlar. Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve kaliteli uyku alışkanlıklarının benimsenmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

 

İYİ BİR UYKU İÇİN PROF. DR. OKUYUCU’DAN ALTIN KURALLAR!

Her yıl mart ayında, ilkbahar ekinoksundan önceki cuma günü, dünya genelinde 'Dünya Uyku Günü' olarak kutlanıyor. Bu özel gün, uyku düzeninin insan sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekmek amacıyla düzenleniyor. Yetişkin bir bireyin günlük olarak ortalama

Uyku, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir ve iş veya okul yaşamındaki başarıyı önemli ölçüde etkiler. Medicana International Ankara Hastanesi’nden Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, kaliteli bir uyku için gerekli bilgileri paylaştı.

Prof. Dr. Okuyucu, ortalama uyku süresinin 6-7 saat olduğunu, Türk insanının bu süreyi genellikle 6,5 saat olarak geçirdiğini belirtiyor. Sağlıklı bir yaşam için kaliteli ve yeterli uyku şarttır. İyi bir uyku, uykuya geçişin 10 dakika içinde olması, uykunun bölünmemesi ve sabahları dinlenmiş bir şekilde uyanılması durumlarını içerir.

Uyku bozuklukları, çok uyuma, az uyuma ve farklı uyku bozukluklarına neden olabilir. Bu bozuklukların nedenleri çok çeşitli olabilir. Örneğin, depresyonda olan bir kişi çok uyuyabilir veya hiç uyuyamayabilir. İyi bir uyku, bedenin çalışma temposunu, motivasyonu ve mutluluk indeksini artırır, iş ve okul yaşamındaki başarıya katkı sağlar.

Prof. Dr. Okuyucu, uyku hijyeninin önemini vurgulayarak, uyuduğumuz odanın sıcaklığının ideal olması gerektiğini, perdelerin gün ışığını engellemesi gerektiğini ve odanın havadar ve sessiz olması gerektiğini belirtiyor. Uyku odasında cep telefonu, televizyon gibi cihazların bulunmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Okuyucu, uyku öncesi uyarıcı olarak kabul edilen kafein gibi maddelerden uzak durulması gerektiğini ve akşam öğününün az ve erken saatte yenilmesi gerektiğini ekliyor.

Son olarak, sabahları uyanamama durumunun çeşitli nedenleri olduğunu belirten Prof. Dr. Okuyucu, bu sorunların nedenlerine çözüm bulunarak sabahları uyanamama durumunun giderilebileceğini ifade ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu