EKONOMİ

Emeklilere müjde: Milli gelir zammı yapılacak

Milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği emekli maaş zammının netleşmesi sonrası yerel seçimler öncesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. İşte detaylar…

Ülkemizde yaşayan milyonları aşkın emekli vatandaş emekli maaşlarına yapılacak zam için bir haber bekliyor. Nihayet beklenen oldu emekli maaşları için zam konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Detaylar haberimizde…

su

YENİ EMEKLİLERİN MAAŞINA MİLLİ GELİR AYARI! AYLIKLAR YENİDEN HESAPLANACAK, İLAVE ZAM GELİYOR

Emeklilerin maaşlarına seçim öncesi zam beklentisi devam ederken, Türkiye İstatistik Kurumu dün 2023 yılı büyüme rakamlarını açıkladı. Milli gelirdeki artışın ardından 2024 yılında emekli olacak emeklilerin emekli maaşları da güncellenecek. Aylık maaşta artış olacak. Artışlar ne zaman dikkate alınacak, artış oranı ne olacak?

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2023 yılı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerini açıkladı. Bunun sonucunda Türkiye ekonomisi 2023’te yüzde 4,5 büyüdü. GSYH ilk kez yıllık 1 trilyon doları aşarken, kişi başına düşen gelir hâlâ 13 bin 110 doları buldu. Milli gelirdeki artış nedeniyle emeklilerin maaşları 2024 yılında daha da artacak. Bordro robotunda görünen çalışan emekli maaşı tutarı da güncellenecek.

AYLIKLARDA NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Gelen bir son dakika bilgisine göre, hesaplama sonunda emekli maaşlarının bu yıl yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında dalgalanması bekleniyor. Yılbaşından bu yana emekli maaşı alanların ek zamları Nisan ayından itibaren emekli maaşlarına yansıyacak.

2023 GÜNCELLEME KATSAYISI NE KADAR OLDU?

İlk kez emekli olanların emekli maaşları, çalışma hayatları boyunca SGK’ya beyan ettikleri katkı payı kazançlarının güncel tutarı esas alınarak hesaplanıyor. Gelirin bugünkü değeri hesaplanırken 2000 yılı öncesi döneme ait gösterge sistemi, bir sonraki döneme ait iskonto faktörü ile belirlenmektedir.

2000’den 2008’e prim gelirleri güncellenirken Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) artış ve GSYH’deki %100’lük artış dikkate alınıyor. 2008 sonrası yıllara ait kazançlar güncellenirken hesaplamalar TÜFE’de %100, yıllık GSYH’de ise %30 artış esas alınarak yapılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı için TÜFE artışını %64,77 olarak açıkladı. Bu nedenle 1 Ocak 2023’ten sonra emekli maaşlarının hesaplanmasında 1,6477 indirim faktörü uygulanıyor. Emekli maaşları bu katsayı esas alınarak hesaplanıyor ve bağlanıyor.

Dün TÜİK 2023 yılı GSYİH büyümesinin yüzde 4,5 olacağını açıkladı. İndirim faktörüne 1,35 puan yani büyüme oranının %30’u eklenecektir. Böylece 2023 yılı indirim faktörü 1,6612’ye çıkacak. Yeni emekliliğe başvuran kişinin emekli maaşı doğrudan 1,6612 indirim faktörüne göre hesaplanacak.

İLAVE ZAM AYLIKLARA NE ZAMAN YANSIYACAK?

Güncelleme katsayısının artırılması bu yıl tüm emeklileri eşit derecede etkilemeyecek. Bireylerin toplam prim ödeme gün sayısı, 2000 yılı öncesi, 2000-2008 dönemi ve 2008 sonrası prim ödeme gün sayısına ve tahsil edilen tutara göre %0,8 ile %1,35 arasında değişen oranlarda yansıtılacak. Her dönemdeki ikramiyelere dayanmaktadır. . Milli gelirdeki artışa bağlı olarak oluşacak ek artış bu yılın nisan ayında emekli maaşlarına da yansıyacak. Nisan ayından itibaren bu tutar yeni tutara göre aylık olarak ödenecek.

MEVCUT ÇALIŞANLARIN EMEKLİ AYLIKLARI GÜNCELLENECEK

Sosyal Güvenlik bordro robotuna e-devlet üzerinden erişen mevcut çalışanlar, bugün emekli olmaları halinde maaş çeklerini istedikleri zaman görüntüleyebilmektedir. Pek çok çalışan her ay maaş bordrosu robotuna giriş yaparak ne kadar emekli maaşı alabileceklerini merak ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu