EKONOMİ

Evde bakım maaşı yatan iller listesi güncellendi! Bu illerde yaşayanlar dikkat: Hemen hesabınızı kontrol edin!

Evde bakım maaşı Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından yapılan ödemelerin en başında geliyor. Evde bakım maaşı arttı mı ne zaman yatacak? İşte detaylar…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli ve bakmakla yükümlü olunan yaşlılara evde bakan kişilere verilmektedir. Evde bakım yardımı alan kişiler, mart ayında ödenen evde bakım fonu aramalarını hızlandırdı. Şimdi şu anki evde bakım maaşım 15 Mart’ta ödendi, TL’ ne zaman ve ne kadar ödendi? 15 Mart 2023 tarihi itibari ile evde bakım maaş sorgulama ekranlarının açıldığı iller…

yardım

15 MART EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER! HANGİ İLLERDE EVDE BAKIM PARASI YATTI, MART AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI? GÜNCEL EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER 15 MART 2023!

15 Mart 2023’te evde bakım maaşı olan iller için yapılan aramalar arttı. Evde bakım maaşının hesaplara yatırıldığı ya da yatırılacağı iller için vatandaşlar internetten araştırma yapmaktadırlar. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hasta ve bakıma muhtaç yaşlıların evde bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması için aylık evde bakım yardımı sağlamaktadır. 15 Mart 2023’te açıklanan evde bakım maaşı olan eyaletler? 15 Mart itibari ile evde bakım maaşı ne kadar ve TL ne zaman ödenecek? Maaş alan engelli yakınları, SMS ve -T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapabilmektedir. İşte 15 mart evde bakım maaşı yatan iller…

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER 15 MART LİSTESİ BELLİ Mİ?

Evde bakım maaşları her ayın 15 ile 31’i arasında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplara yatırılmaktadır Bakan Derya Yanık, 2006 yılında başlatılan evde bakım desteğinin, başta aileleri olmak üzere, bakıma muhtaç ve çevresinde bulunduğu için çalışamayacak durumda olan ağır engelliler de dahil olmak üzere engellilerin aileleriyle desteklenmesi fikriyle hayata geçirildiğini söyledi. Bakan Derya Yanık, bu ay Evde Bakım Yardımı hesaplarına toplam 2.0417 milyar TL para yatırmaya başladığını açıkladı.

Bakan Yanık, Ocak-Temmuz 2023 dönemi için evde bakım yardımının 3 bin 336 TL’den 4 bin 336 TL’ye çıktığını belirterek, şunları kaydetti: “Bakıma ihtiyacı olan ağır engelli vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 2 milyar 417 milyon TL Evde Bakım Yardım’ını hesaplara yatırmaya başladık. Bu ay 564 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardım’ından yararlanıyor. Ödemelerin tüm engelli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim. Bakanlık olarak engelli bireylerin eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam gibi temel haklarına tam olarak ulaşmaları için hak temelli bir bakış açısıyla politikalar geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

EVDE BAKIM PARASI YATAN İLLER SORGULAMA

Evde bakım maaşı ödemeleri e-devlet üzerinden bilgi alınmaktadır. Sistem arama çubuğuna “evde bakım ödeme bilgileri” yazıp T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapıp butona tıklayın. Açılan sayfa maaş detaylarını gösterir. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgi Sorgulama özelliğine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bölüm sekmesinden erişilebilir.

SMS İLE EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA

Bakım aylığı alanlar da cep telefonlarındaki SMS özelliğini kullanarak sorgulama yapabilirler. Ziraat Katılım Bankası üzerinden alıcılar cep telefonlarının mesaj kısmına BAKIYE yazıp 4747 yazıp bakiyelerini takip edebilirler. Mesaj gönderdiğinizde şebeke operatörünüz tarafından 1 SMS ücreti alınır. Bakım maliyetlerinin yanı sıra yaşlılar da maaş alıyor. Bunu yapmak için belirli koşulların karşılanması gerekir. Yaşı nedeniyle çalışamayan ve hiçbir geliri olmayanların maaşı genellikle 65 yaş olarak anılır.

‘AĞIR ENGELLİ’ RAPORU

Bu yardımdan yaklaşık 535.000 kişi faydalanmıştır. Bakım parası alabilmek için engelli kişinin engel oranının %50 veya daha fazlasına sahip olduğunu doktor raporu ile kanıtlaması gerekir. Raporda “Ağır Engelli” ibaresi yer almalıdır. Engellilik derecesinin %50’den az olduğuna karar verilirse, bakım parası ödenmez. Hasta ve muhtaç kişilerin yeme, içme, tuvalet ve banyo yapma gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacaklarını kontrol edin. Maaştan faydalanmak için, günde en az 8 saat engelli kişinin bakımının yapılması gerekiyor.

GELİR DURUMU ÖNEMLİ

Sadece rapor değil gelir durumu da önemlidir. Asgari ücretin yükseltilmesi, kimin bakım yardımı alacağına ilişkin kararları etkileyecektir. Bu nedenle bu yıl hanelerin kişi başına düşen gelirinin 2 bin 835 liradan az olması gerekiyor. Bakım ödeneği bildirimi almadan önce, ikamet edilen yerin yerel aile ve sosyal dairesine veya ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır. Başvurular 30 gün içinde tamamlanır. Ödeme sorgulaması e-Devlet üzerinden “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri sorgulama” diye yazılarak yapılabilir. “Aile Destek” mobil uygulaması da bu şekilde kullanılabilir.

ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU 2023?

2023 yılında memur ve emekli maaşlarına zam kararı ile evde bakım ücreti memur maaş katsayısına göre artırılacak. Sonuç olarak; 2022 yılında 3.336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı, 2023 yılında 4.336 TL olarak ödenecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu