DÜNYA

İstanbul’dan yeni rekor! The Economist’in dünyanın en pahalı şehirleri listesine girdi..

The Economist’in araştırma birimi, 2022 yılı ‘Dünyada Yaşam Maliyeti’ raporunu yayınladı. Dünyadaki en pahalı şehirler New York ve Singapur olurken, raporda geçen yıl İstanbul’da artan fiyatlara dikkat çekildi.

The Economist’in araştırma ve analiz kolu The Economist Research Unit’in (EIU) ‘En Pahalı Şehirler’ araştırmasının 2022 yılı verileri yayınlandı. Sonuç olarak, New York ve Singapur dünyanın en pahalı şehirleri haline geldi. Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul, yaşam maliyeti en yüksek iller arasında yerini aldı.

ENFLASYON BÜYÜK ŞEHİRLERDE YÜZDE 8,1 ÇIKTI

dünyanın en pahalı şehirleri listesi

 The Economist’in “Küresel Yaşam Maliyeti” raporuna göre, dünyanın en büyük 172 şehrinde yaşam maliyeti bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 8,1 arttı. Ukrayna’daki başlayan savaş krizi ve tedariklerle ilgili ortaya çıkan faktörler bu artışa katkıda bulundu.

dünyanın en pahalı şehirleri listesi

Geçen yıl en pahalı şehirler sıralamasında zirvede yer alan Tel Aviv, bu yıl New York ve Singapur’un birinciliği paylaşmasının ardından üçüncü sıraya geriledi, Listenin devamında ise Hong Kong ve Los Angeles yer aldı. Asya şehirlerindeki fiyat artışları, dünyanın geri kalanına kıyasla %4,5 ile sınırlandırılmıştır.

İSTANBUL DA LİSTEYE GİRDİ

dünyanın en pahalı şehirleri listesi

 Rapora göre İstanbul, Buenos Aires ve Tahran gibi şehirler son derece yüksek enflasyondan mustarip. EIU araştırmasına göre fiyatların geçtiğimiz yıldan bu güne kadar yerel para birimi baz alınarak İstanbul’da yüzdee 86, Buenos Aires’te yüzde 64 ve Tahran’da yüzde 57 arttığı görüldü. Öte yandan, düşen döviz kurunun ithal petrolü çok pahalı hale getirdiği Sri Lanka’nın başkenti İstanbul ve Kolombo’da akaryakıt fiyatlarının bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 148 ve yüzde 189 arttığı bildirildi.

EN YÜKSEK ENFLASYONUN KARAKAS’TA OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

En yüksek enflasyon oranının fiyatlarda son 1 yıl içerisinde yerel para birimi cinsi üzerinden yüzde 132 arttığı Karakas, Venezuela’da kaydedildi. Aşırı enflasyon nedeniyle Venezuela şehirleri dünya ortalamasının dışında kaldı.

dünyanın en pahalı şehirleri listesi

Raporda, büyük şehirlerde en pahalı ürünün yüzde 22 ile kalorifer yakıtı olduğu belirtiliyor. Elektrik ve temel ev eşyaları da en çok kazananlar oldu. Düşük talep nedeniyle eğlence fiyatları küresel olarak düştü.

Dünyanın en pahalı 10 şehri

1- Singapur, Singapur – New York, ABD

3- Tel Aviv, İsrail

4- Hong Kong, Çin

5- Los Angeles, ABD

6- Zürih, İsviçre

7- Cenevre, İsviçre

9- Paris, Fransa

10- Kopenhag, Danimarka – Sidney, Avustralya

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu