EKONOMİ

Bu üç şartı taşıyan SGK’dan yıllarca ödeme alacak: Kadın, erkek, emekliler hemen kontrol edin!

Sosyal Güvenlik Kurumu işçilere ve ailelerine yardım etmeye devam ediyor. Kurumun tanımladığı mevzuat kapsamında, eşi, annesi ve babasını kaybetmiş kadınlara yönelik özel yardımlar bulunmaktadır. Sadece çalışanlarla sınırlı kalmayan kurum, çalışanların ailelerine de destek de bulunuyor. Daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz…

Bu kurum, kadınların dul veya yetimler için maaş almalarını sağlar. Kadınlar işten emekli olduklarında bile bu haklardan yararlanmaktadır. Garantisi olmayanlara da primsiz ücret ödeniyor. Konunun detaylarını öğrenmek için sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Buradan gerekli bilgiler alındığında maaş talep edilebilir.

dul maaşı

SİGORTA TÜRÜ FARKLI İSE ÇİFT MAAŞ

Kadın işçiler, çalışmaktan emekli olsalar bile dul veya yetim aylığı almaya devam edebilirler. Kadınlar birkaç detayı düşünerek bu fırsatı değerlendirebilirler. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

Birinci nokta, eşin, anne veya babanın 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölmüş olmasıdır.

İkinci nokta, vefat eden yakının sigorta durumudur.

Kadın kendi işinden SSK emeklisi ise, ölen eşi BAĞ-KUR’lu ise yine anne ve babasının emeklilik sandığından üç maaş alabilir.

ÖLÜM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

Ölüm aylığı sigortalının yakınlarına bağlı olarak alınır. Ölen sigortalının eşleri, çocukları ve ebeveynleri ölüm aylığına bağlanabilir.

Eşi ölen kadınlar, maaşın yüzde 50 ile yüzde 70’e orantılı olarak aylık maaş alırlar. Vefat eden sigortalının bağkuru varsa yüzde 50, memur emekli ise yüzde 75 emekli maaşı alır.

Eşini kaybeden kadınlara ek olarak, eşi vefat eden erkeklerde dul maaşı alabilir.

Eşlerin dul aylığı için çalışıp çalışamayacaklarına bakılmaz.

Evlendiklerinde dul aylığı kesilir. Hem erkekler hem de kadınlar, yeniden evlenmedikleri sürece vefat eden sigortalı eşlerinin maaşlarını alabilirler.

Ölüm aylığı alabilmek için vefat eden kişinin 1.800 gün aile sigortası ödemiş olması gerekir.

SGK’ya sahip kişilerin en az 5 yıl sigortalılık tecrübesi olması beklenmektedir. Bu kişilerin yakınları ölüm aylığı alabilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu