DÜNYA

Tesisatçı parkenin altında buldu: 135 yıl önce saklanan şişede yazanlar aileyi şaşkına çevirdi!

Sıhhi tesisat sorununu çözmek için bir usta çağıran aile tesisatçının parkenin altında bulduğu cam şişenin içindeki tarihi notla şaşkına döndü.

50 yaşındaki tesisatçı Peter Allan, İngiltere’nin Edinburgh kentindeki evinin ahşap zemininde yanlışlıkla bir delik açtığında tarihi bir ana tanık olduğunun farkında değildi. Evindeki bir sıhhi tesisat sorununu çözmek için yaptığı bu, Viktorya dönemine ait bir şişeyle sonuçlandı.

Alan’ın gözlerinin önünde cam bir şişenin içindeki ince parşömene yazılmış bir not duruyordu. Ancak Peter Allan, şişeyi açıp notu okumak istese de ev sahibine saygısızlık olduğunu düşündü ve “açtığım delikte ne bulduğuma bak!” diyerek bulduğu şişeyi ev sahibine Eilidh Stimpson’a verdi.

135 yıl önce saklanan şişe

Eilidh, tesisatçının bulduğu şişeyi görünce şaşkına döndü ve içindekini okumak için heyecanla çocuklarının gelmesini bekledi. Çünkü çocuklarla birlikte açarsa onları o tarihi ana tanıklık edeceğini düşündü. Eilidh Stimpson, çocuklarını okuldan alırken büyük bir sürpriz yaptığını söyledi. Eilidh Stimpson’ın 8 yaşındaki oğlu okulda Viktorya dönemi dersi görüyordu. Aile sabırsızlanarak şişeyi açmak için baba Stimpson’ın işten gelmesini bekledi. Şişenin içindeki notu çıkarmakta zorlanan Stimpson ailesi tarihi notu okuyabilmek için şişeyi kırmak zorunda kaldılar.

BU ŞİŞEYİ KİM BULURSA…’

Cımbız ve maşa ile çıkarılmaya çalışıldığında hafif hasar gören not, şişenin kırılmasıyla ortaya çıktı. Viktorya dönemi sırasında yapılan evin inşatına çalışan iki adamın yazdığı notta şu ifadeler yer alıyordu:

135 yıl önce saklanan şişe

Eilidh 135 yıllık şişeyi kırdığında kendini çok kötü hissetti ve tüm parçaları sağlam bir saklama kutusuna koydu. Öte yandan notu kimin yazdığı da oldukça merak edilen bir soruydu. Stimpson ailesinin bir arkadaşı 1881 nüfus sayımına başvurdu ve Edinburgh’un birkaç mil ötedeki Newington bölgesinde yaşayan ancak daha fazla bilgi bulamayan bu adamların isimlerini buldu fakat isimlerinden başka bir bilgi edinemedi.

KENDİ MESAJLARI İLE DEĞİŞTİRECEKLER

135 yıl önce saklanan şişe

İskoçya Ulusal Kütüphanesi’ndeki bir küratör aileye notları korumalı bir yerde tutmalarını tavsiye etti. “Biraz sipariş edeceğiz ve ardından notları bazı şişelerle çerçeveleyeceğiz. Ayrıca Stimpsons, yeni faturalar için faturanın kopyasını içeren şişeyi açıp deliğe geri koyduklarını söyledi.

Gizemli şişeyi bulan tesisatçı, “Biraz tuhaf ama ne keşif! Yere delik açtığım yer tam olarak şişenin bulunduğu yerdi” dedi. Eilidh Stimpson, keşifle ilgili olarak, “İnanılmaz derecede şanslıydık. Sosyal medyada paylaştığımda insanların bunu benim kadar ilginç bulmasına sevindim. Böyle iç karartıcı bir durum.” diye konuşurken İyi haberler aldığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi ve gelecekteki nesillerin de keşfetmesi için mesajları kendi mesajlarıyla değiştirmek istediğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu