TEKNOLOJİ

TikTok bir ülkede tamamen yasaklanabilir

ABD Temsilciler Meclisi’nin oybirliğiyle TikTok’a 165 günlük erteleme verdi. Bu süreç içerisinde Çin merkezli ByteDance’tan ABD’deki haklarını satması istendi veya TikTok’un Apple ve Google Play gibi uygulama mağazalarından kaldırılmasıyla tehdit edildi.

ABD Kongresi’nin Çin merkezli uygulama üzerindeki baskının artırılıp artırılmayacağı konusunda kısa bir oylama yapmasının ardından TikTok, ABD’de doğrudan yasaklanmayla karşı karşıya kaldı.

Yedi yıldan fazla bir süredir piyasada olan TikTok, ABD genelinde 170 milyondan fazla kullanıcıya ulaşırken bu da onu ByteDance’in Çin dışında en büyük kitle haline getirdi.

“Zararlı propaganda yapacağına dair endişeler vardı”

Video paylaşım uygulaması olan TikTok’un popülaritesi politikacılardan gizlilik savunucularına hatta güvenlik kurumlarına kadar endişelere yol açtı. Geçen yıl FBI, ByteDance’in Çin hükümetiyle bağlarını öne sürerek TikTok’un zararlı yönde propaganda yaymada kullanılabileceği konusunda uyarmıştı.

TikTok bir ülkede tamamen yasaklanabilir

“ABD kısmi yasağı getirdi”

ABD’nin halihazırda TikTok’a kısmi yasağı var. Bu yasağa ek olarak, çeşitli federal ile eyalet düzenlemeleri, hükümet ve askeri personelin TikTok uygulamasını resmi cihazlarda kullanmasını yasaklamaktadır. Benzer kısıtlamalara sahip olan düzinelerce ülkeden biri ike bazı ülkeler de tam yasaklar getirdi.

“ABD Kongresi’nde oylama”

ABD Temsilciler Meclisi’nin önümüzdeki hafta Çinli ByteDance şirketine TikTok video uygulamasından çekilmesi için altı ay süre tanıyacak bir yasa tasarısını oylaması planlanıyor, aksi takdirde ABD The Independent, şirketin ABD’de bir yasakla karşı karşıya kalacağını bildirdi.

TİKTOK’tan ilk görüş!

TikTok, ABD kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmadığını ve paylaşmayacağını ve tasarının bir yasak anlamına geldiğini, Çin’in satışı onaylayıp onaylayamayacağı veya altı ay içinde başvurup başvuramayacağı konusunda soruları açık bıraktığını iddia ediyor.

Şirket, oylama sonrası yaptığı açıklamada, “Bu tasarının önceden belirlenmiş bir sonucu bulunuyor. Hükümet, 170 milyon Amerikalının anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden alıyor.” ifadelerini kullandı.

TikTok bir ülkede tamamen yasaklanabilir

Tasarı, ByteDance’e TikTok’u satması adına 165 gün süre verecek. Satış gerçekleşmezse Apple, Google ve diğerlerine ait uygulama mağazaları yasal bir şekilde TikTok’u sunamayacak ya da ByteDance tarafından yönetilen uygulamalar için web barındırma hizmetlerini sağlayamayacak.

TİKTOK’tan karşı hamle!

ABD’deki TikTok kullanıcıları Perşembe günü uygulamadan temsilcileriyle iletişime geçip yasağa karşı oy kullanmaya çağıran bir açılır mesaj aldı.

Mesajda “Bu, milyonlarca işletme için bir zarardır. Ülke çapında sayısız yaratıcının geçim kaynaklarını yok edecek ve sanatçıları izleyicilerinden mahrum bırakacak. Kongreye TikTok’un sizin için ne anlam ifade ettiğini söyleyin ve ona karşı oy verin.” denildi.

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu