GÜNDEM

Depremzedelerin borçlarından feragat eden GSM şirketlerine vergi imtiyazı!

Elektronik haberleşme ile denetim hizmetlerinin yanı sıra su yapıları denetimlerine yönelik alınan tedbirleri kapsayan 140 sayılı bir OHAL kararnamesi çıkarılmıştır. Kararnamede; elektronik haberleşme hizmeti sağlayan GSM şirketlerinin depremzedelerin borçlarını silmesi ve OHAL süresi boyunca oluşacak olan borçlardan feragat etmesi halinde bu tutarların vergiden düşebileceği belirtildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan KHK’ya göre, olağanüstü hal döneminde depremden etkilendiğini kanıtlayan kişilerden yeni abonelikler, ilk kuruluşun ÖTV’sine tabi olmayacak. OHAL bünyesinde 3 aylık hücresel sözleşme için kablosuz lisans ve kullanım ücreti alınmayacaktır.

Bir işyerinin afetzedeye verilen hizmetle bağlantılı olarak düzenlediği faturadan feragat etmesi durumunda, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 322. Maddesi uyarınca feragat edilen fatura tutarını ödeyecektir. Madde kapsamında gider şeklinde tanımlanabilir.

GERÇEK DEĞERİ ‘SIFIR’ OLAN HİZMETLER VERGİ MATRAHINA DAHİL EDİLMEYECEK

OHAL süresi boyunca, abonenin depremden etkilendiğini belgelediği sıfır fiyatın üzerinde düzenlenen hizmet faturalarına VUK 267. madde kapsamındaki ön ödemeli ücretleri “sıfır” olarak yansıtılacaktır. Gerçek değeri sıfır olan hizmetlerin kamu alacağı hesaplanırken vergi matrahına dahil edilmeyeceği ifade edildi.

VUK’da bedel, “gerçek değeri olmayan veya kesin olarak bilinemeyen veya belirlenemeyen bir malın değerleme tarihinde satılması durumunda elde edilecek değer” olarak tanımlanmaktadır.

İLETİŞİM ALTYAPILARINDAN KULLANIM BEDELİ TAHSİL EDİLMEYECEK

Olağanüstü hal süresince, telekomünikasyon taşıyıcılarının acil olarak inşa ettikleri iletişim altyapısının kullanımından herhangi bir ücret alınmaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ücretsiz olarak yer seçim sertifikası verir. Bunlar, idari makamlar tarafından düzenlenenler dışında herhangi bir belge gerektirmez.

 Elektronik haberleşme teçhizatı ve altyapısının elektrik enerjisi ihtiyacı, bölgede elektrik şebekesi varsa ek belge gerektirmeden anında karşılanabilir. Kayıt bilgi ve belgelerini OHAL kalktıktan sonra iki ay içinde tamamlanacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu