GÜNDEM

Hava sıcaklıkları 20 derece birden düşecek! Uzmanlar ‘kara kış geri geliyor’ diye uyardı!

Salı gününden itibaren Türkiye soğuk hava dalgasından etkilenecek. Sıcaklıkların 20 derecelere kadar düşmesi bekleniyor ve aynı zamanda da kar yağışı, don ve fırtına bekleniyor.

Bahar gelip de doğa uyandığında, soğuklar yeniden gelecek… Son günlerde artan sıcaklar, yerini etkili soğuğa bırakacağı söyleniyor. Türkiye, Orta Avrupa ve Balkanlardan gelen güçlü bir hava sisteminin etkisi altındadır. Hatta Türkiye’nin bazı bölgelerinin kışın görülmezken ilkbaharda kar göreceği tahmin ediliyor. Hatta sistemin bazı yerlerde fırtınalara neden olduğu da iddia ediliyor.

hava ne zaman soğur Türkiye’nin en çok hangi bölgeleri etkilenecek merak edenler için Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Coğrafya bölümünün öğretim üyeliğini yapan Prof. Okan Bozyurt, hava tahmini ile ilgili önemli bilgiler paylaşarak vatandaşları uyardı.

“BAHARDAN KIŞA GEÇMEYE HAZIR OLUN!”

Salı gününden itibaren soğuğun etkisini göstereceğini belirten Dr. Okan Bozyurt, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu hava kütlesi hızlı hareket etme durumu gösteriyor. Yarın gece itibariyle çarşamba günü birçok bölgemizde hava sıcaklığında çok ani düşüş ve kar yağışı olacak. Perşembe gününden sonra hızla doğuya doğru hareket edecek. Uzun sürmeyecek ve sıcaklık tekrar yükselecek”

Geleceğin soğuk hava sisteminde güçlü bir durum tahmin ettiklerini belirten Dr. Bozyurt, öngörüsünü şöyle sürdürdü:

Hava sıcaklığı Türkiye’nin birçok yerinde yaklaşık olarak 15 derece, hatta bazı bölgelerin hava sıcaklıkları 20 derece kadar düşüş gösterebilir. Özellikle Türkiye’nin kuzey, orta ve doğuda kalan bölgelerinde kış aylarında kar görülmezken, bu soğuk hava sistemi ile birlikte yağması beklenebilir.”

Dr. Bozyurt, etkili kar yağışının değerlendirilebileceği alanları şu şekilde açıklıyor:

“Özellikle yaylalar, Karadeniz’in içleri ve Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda etkili kar yağışı bekliyoruz. Örneğin İç Ege’nin birçok merkezi ile birlikte İç Anadolu bölgesinde örneğin Ankara’da kar yağışı olacak. Gece sıcaklığı -3, -4 dereceye düşecek Afyonkarahisar’da sıcaklığın -7’ye düşeceğini tahmin ediyoruz.”

Bu sıcaklıklarda yağan karın erimeyeceğini söyleyen Dr. Bozyurt, özellikle içeride donmaya neden olacağını ifade ederken bu durumun da tarımda don riskine yol açacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda birçok badem ve kayısı ağaçları çiçek açıyor. Hepsini büyük risk beklemektedir. Çünkü meyve ağaçlarının kışın yapraklarını döktüğünde dona dayanıklılıkları oldukça yüksektir. Bu hafta özellikle meyve yetiştiricileri için zor olacak.

YAĞIŞLAR KURAKLIK TEHTİDİNDE GELEBİLİR

Soğuk hava ve gerçek karın yanı sıra deniz ve hatta iç kesimlerde fırtınalar meydana gelebilir. Bunun ani hava değişimlerinden kaynaklanacağını söyleyen Dr. Bozyurt, bu yağışın Türkiye için önemli olduğunu da şu sözlerle vurguladı:

“Kış çok kurak geçer. Verilere baktığımızda son 40-50 hatta 60 yıldaki en kurak kış mevsimi yaşandı. Türkiye’de şuan hidrolojik kuraklık konusunda alarm veriliyor. Ama bu yağmurlar küçük yaralara merhem oluyor. Tabi bu yağışlar ardından nisan ve mayıs yağmurları da devam edecek ki kuraklık riski tamamen ortadan kalksın.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu