GÜNDEM

Yargıtay’dan emekli maaşı alanlar hakkında emsal karar: Para iadesi yapılacak!

Ankara’da ödeyemediği banka kredisi nedeniyle emekli maaşının dörtte birine el konulan bir vatandaş mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme emekli için emsal teşkil eden karar imza attı ve emeklinin haklı olduğuna karar verdi.

Ankara’da emekli olduktan sonra 2017 yılında bir bankadan ihtiyaç kredisi çeken K.M. maaş günü hesabına yatırılan paranın dörtte birinin haber verilmeksizin kesildiğini görünce şok oldu. Daha sonra K.M., olayın yasal olmadığını öne sürdü.

Mart 2022’de avukatlarla görüşen K.M. Tüketici Mahkemesin’e dava açtı. K.M. Avukatı Fırat Bilici, bankayı yasal olmayan işlem yapmalarından ötürü haksız bulduklarını ve bu davaya itiraz ettiklerini Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduklarını açıkladı. Avukat Bilici, bankaların bu tür kesintiler yapamayacağını söylerken emekli maaşının hepsine el koymadığını içinden yüzde 25’ini aldıktan sonra kalanı emekli maaşına ilave ettiğini belirtti.

Yargıtay'dan emekli maaşı alanlar hakkında emsal karar

Kanunlarda yer alan 4’de 1 oranında kesintiyi bankanın uyguladığını aktaran Avukat Fırat Bilici, söz konusu kesintiyi sadece icra dairelerinin yapabileceğini belirterek bankanın bu şekilde bir kesinti yapması yasal olmadığını söyledi. Açtıkları davanın da bu şekilde kazanıldığını ifade eden Bilici, mahkeme tarafından verilmiş olan kararda da herhangi bir icra takibi olmadan gerçekleştirilen 4’de 1’lik kesintinin geçersiz olarak sayılacağına ve icra takibi sonrası kişinin emekli maaşından muvafakat alındıktan sonra kesinti yapılabileceğini ifade etti.

‘BANKA BİLDİRİM YAPMADAN MAAŞTAN KESMEYE BAŞLIYOR’

Avukat Bilici, bankanın müşterisine haber vermeden maaşında kesinti yaparak kredi tutarını tahsil ettiğini söyledi. Ayrıca bankadan emekli maaşı alan vatandaşın kredi çektikten hemen sonra müşteri emekli maaşından 1-4 şeklinde bir kesinti yapılacağını belirten Fırat Bilici, maaş ihbarsız ödenir ödenmez bankalar maaşı kesmeye başladıklarını ve bunun yasa dışı olduğunu belirtseniz bile, bunların hiçbirine saygı gösterilmeyeceğini ifade etti.

MAHKEME PARAYI İADE EDİLMESİ GEREKTİĞİNE KARAR VERDİ

Banka tarafından başlatılan yasal olmayan işlem tespiti sonrasında Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapıldığını önce heyet haksız olunduğuna karar verdiğini fakat daha sonra kararın temyiz edildiğini söyleyen Avukat Fırat Bilici, Mahkemede haklı yönde kararı çıktığını ve mahkemenin muvafakat verilemediğinden bu kesintinin geçersiz olduğunu doğruladığını anlattı. Söz konusu kesintiye ilişkin sözleşmenin imzalanmadığını ve herhangi bir evrakın da imzalanmadığını ifade eden Bilici mahkemenin para iade edilmesi gerektiğine karar verdiğini söyledi.

Bu gibi durumlarda vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Birici, şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle tüketici hakem heyeti limiti artırıldı. 30 bin liraya kadar çıktı. Kesinti 30.000 lira ise ilk bakılacak şey kişinin maaşıdır. Emekli maaşı alıyorlarsa ve kesilecek olan tutar 30.000 liranın altında ise Tüketici Hakem Heyeti veya Devlet Tüketici Hakem Heyeti adlı bir kuruma başvurmaları gerekir. Bundan daha fazlası ise, bu sefer kesinti dava yönüne gitmeli. Elbette dava açılmadan önce değerlendirilmesi gereken tahkim şartları var”

Avukat Bilici, bankanın henüz ödemeyi yapmadığını belirterek, “Şu anda herhangi bir iade söz konusu değil. Bu konuda icra takibi başlatıldı. Sürecimiz devam ediyor. Bankalar bu ödemeleri icra takibinden sonra yaparlar. Ödeme yakında yapılacak.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu