FİNANS

Devlete borcu olanlara kallavi fırsat! O tarihe dikkat: Bunu yapanların tüm borcu siliniyor!

Milyonlarca vatandaş için kamu nezdinde borçlarını yapılandırma sürecinde ilk adım atıldı. Genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşlara da çeşitli avantajlar sağlıyor. 31 Ağustos’a kadar ödeme yapan borçlular için tüm faiz ve cezalardan feragat edilir. 31 Temmuz’a kadar olan gereksinimler, test yaptıran kişilerin gelirlerine göre güncellenecektir. Daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz…

Yasanın yürürlüğe girmesiyle vatan borçlarının yeniden yapılandırılmasının önünü açan kanun için başvurular başladı. Kanun sayesinde yeniden yapılanma kapsamında vergi, sigorta primi, ceza gibi borçlar kolaylıkla kapatılmakta, bir kısmı da tamamen tasfiye edilmektedir.

Bugüne kadarki en kapsamlı yeniden yapılandırma kanunu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara çeşitli kolaylıklar sunmaktadır.

gss

DİĞERLERİNDEN FARKLI

Kanuna göre GSS ödeme gecikmeleri 31.12.2022 tarihinde ve 31 Ağustos’a kadar, yalnızca anapara ödemesi yeterlidir. Bu kişilere faiz veya gecikme faizi uygulanmaz.

Yapılandırmada diğer borçlara enflasyon farkı uygulansa da, GSS ödeme borcunun anapara tutarını belirtilen tarihten önce yatıranlar için fark aranmaz. Bu kişiler sadece sermaye yatırarak geçmiş borçlarından kurtulabilirler.

TEST AVANTAJI

Sigortalı bir işte çalışmadıkları veya bakmakla yükümlü oldukları kimseleri olmadığı için GSS’ye kayıt yaptırarak ödeme gecikmesi azaltılan kişiler de gelir testine girebilir. Daha önce gelir testine girmeyenler, 31 Temmuz gününe kadar test yaptırdıkları takdirde geriye dönük olarak belirlenen gelir durumuna göre kayıtları yenilenir.

Bulundukları ilçede Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfında gelir testi yaptıran vatandaşlar, kişi başına düşen hane geliri asgari ücretin üçte birinden yani 3 bin 336 liradan az olanlar, geriye dönük ödeme prim borçları silinecektir. Devlet bu kişilere sigorta primi de ödüyor.

gss borcu

TARİHLER DEĞİŞTİ

Meclise sunulan yeniden yapılanma teklifinde GSS borcu ödeme son tarihi 31 Temmuz, gelir doğrulama son tarihi ise 30 Haziran olarak belirlendi. Yapılan görüşmelerde her iki süre de birer ay uzatıldı.

KONTROL ÖNEMLİ

GSS ödeme borcunuz olup olmadığından emin değilseniz e-Devlet ile mutlaka kontrol etmelisiniz.

Çalışansanız veya öğrenciyseniz ve borcunuz varsa, gidip gerekli belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndererek durumu düzeltebilirsiniz. Ancak vadesi geçmiş borçlar varsa bu seçeneğin kullanılmaması önemlidir çünkü borçlar ortadan kalkacaktır.

PRİMLERİ KİM ÖDER?

Çalışmayan ve sigortalı olan ve kişi başı geliri asgari hanehalkı ücretinin 1/3’ünden fazla olanlar, Devlet Emeklilik Kurumu (SGK) aracılığıyla sağlık hizmeti alabilmek için GSS ödemek zorundadır. Bu yılki ikramiye tutarı 300.23 lira. Bu ödeme, GSS kapsamında tüm aile için sağlık hizmetlerinde kullanılmaktadır.

DEVLET SAĞLIK YARDIMI

Ayrıca önceki yıllarda var olan borçla ücretsiz sağlık hizmeti alma imkanı bu yıl da devam edecek. Sigorta prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan GSS sistemi kapsamındaki vatandaşlara ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları ile devlet üniversitelerinin ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sağlık hizmeti verilmektedir.

YAPILANDIRMA YASASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

* Geçmişte GSS primini ödemeyen vatandaşlar.

* e-Devlet’ten GSS borcu görünen vatandaşlar.

* 31 Aralık 2022 öncesi prim borcu biriken vatandaşlar.

NE YAPILACAK?

* Borcunu 31 Ağustos gününe kadar ödeyenin tüm gecikme cezaları silinecek.

* 31 Temmuz’a kadar girdiği gelir testinde geliri düşük çıkanın borcu silinecek, primini devlet ödeyecektir.

YILLARA GÖRE AYLIK PRİMLER

2017: 53,33 Türk Lirası

2018: 60,89 Türk Lirası

2019: 76,75 Türk Lirası

2020: 88,29 Türk Lirası

2021: 107,32 Türk Lirası

2022 ilk yarı: 150,12 Türk Lirası

2022 ikinci yarı: 194,13 Türk Lirası

2023: 300,23 Türk lirası

KİMLERİN PRİMİ ÖDENİYOR, KİMLER MUAF?

* Herhangi bir işte sigortalı çalışanlar ve memurlar

* SGK kapsamında emekli maaşı alanlar

* Anne, baba ya da eşinden dolayı sigortalı olanlar

* Kendi işyeri olanlar, isteğe bağlı sigorta ödeyenler

* İşsizlik maaşı alanlar

* Kısa çalışma ödeneği alanlar

* İŞKUR kurslarına katılanlar

* Gelir testinde geliri düşük çıkanlar

* 18 yaş altı tüm çocuklar GSS kapsamında

* Gençlerin mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor. Burada bir yaş sınırı var, Lise mezunlarında 20, üniversite mezunlarında ise 25.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu