GÜNDEM

Depremde çivi oynamayacak il ve ilçeler açıklandı! En güvenli yer diyerek duyurdular

Jeofizik Mühendisi Prof Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan deprem tehlikesinden uzak illerle ilgili açıklamalar

Son günlerde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından çoğu kişi illerinin deprem açısından güvenliği konusunda endişe duymaya başladı. Jeofizik Mühendisi Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu endişeye yanıt olarak Türkiye’deki güvenli iller hakkında açıklamalarda bulundu.

Depreme Karşı Güvenli İller

Depreme Karşı Güvenli İller

Dr. Ercan, deprem riski veya tehdidi bulunmayan bölgeleri il il ve ilçe ilçe açıkladı. Açıklamalarına göre aşağıdaki iller depreme güvenli olarak sayılıyor.

Diyarbakır: Diyarbakır depreme daha az meyilli. Şimdiye kadar yaşadığı en büyük deprem 1934’teki M6.2. Arap Kalkanı’nın ucunda yer alan Lice’de 1975 yılında M6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, diğer ilçeler depremden etkilenmedi.

Batman: Arap Kalkanı’nın güneyinde yer alan Batman deprem açısından güvenli ve deprem kaydı bulunmuyor.

Gaziantep: Gaziantep ve ilçeleri 3. derece deprem riski taşımasına rağmen, MS 128 yılından bu yana M7.7’den büyük deprem yaşamamış.

Bitlis: İlçeleri 1. derece sarsıntı bölgesi olan Bitlis, Kavakbaşı, KAK, VAN ve BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenmektedir. Bitlis’te Ahlat ve Tatvan çok uzun aralıklarla M6.4’e varan sarsıntılar üretiyor. Dağlık alanlardaki yapılar ise güvenli.

Şanlıurfa: Şanlıurfa, Bozova ve Harran Kırıkları ile DEK ve KAF’ın etkisi altında. Başkent merkezli M6.4’e kadar olan depremlerin 500 ila 1000 yılda bir meydana geldiği, tüm ilçelerinin 3. ve 4. derece deprem bölgesinde olduğu ve çok güvenli olduğu belirtiliyor.

Sirit, Şırnak, Bingöl, Karakoçan, Başken’t ve Yeşilbaşak: Bu illerin depreme yatkınlık dereceleri farklı. Ancak son yıllarda büyük depremler yaşanmadı. Bu nedenle güvenli kabul edilebilir.

Mardin: Karacadağ kırığının etkisi altında olan ve KAK, KDK ve KDK etkisindeki depremlerle sarsılan Mardin, sarsıntı açısından Türkiye’nin en güvenli illerinden biri.

Osmaniye: Osmaniye KAK, KD ve KAF etkisi altında 1. derece deprem bölgesinde olmasına rağmen Bahçe ve Osmaniye odaklı depremlerin ürettiği en büyük deprem M5.8’i geçmiyor. Dr. Ercan’ın bahsettiği süreksizliklerin ürettiği depremlerle sarsılıyor. Düz, tarımsal alanlar üzerine inşaat yapılması ise sakıncalı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu