GÜNDEM

Dereceler eksiye düşüyor! Yorganı üstünüze çekin, aman evden çıkmayın: O illerde fırtına günü zehir edecek!

Meteoroloji’den fırtına ve yağmur uyarısı geldi! Hangi bölgelerde etkili olacak? İşte detaylar…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), vatandaşları acil kod ile mümkünse evde kalmaları konusunda uyardı. Uyarıya göre, şiddetli yağış ile birlikte fırtına öngörülmekte.

Meteoroloji yaptığı açıklamada, hava durumunun ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu olacağını, Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari, Afyonkarahisar ve Kastamonu etrafında yağış beklendiğini duyurdu. Bu açıklamaya göre yağışların geneli yağmur ve sağanak şeklinde olacak, bununla birlikte Karadeniz’in iç tarafları, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Afyonkarahisar ve Kastamonu kesimlerinde karla karışık yağmur ve hafif şiddette kar olarak görülecek. Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ve sabah sularında Antalya’nın doğusunda yer alan ilçelerde şiddetli, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin çevrelerinde ise çok şiddetli yağış öngörülüyor.

sağanak yağış

Meteorolojiye göre; sabah ve gece sularında doğu taraflarında buzlanma ve don meydana gelebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toz taşınımı beklenirken Doğu Karadeniz’in iç taraflarında ve Doğu Anadolu’nun eğimli yüksek bölgelerinde ise çığ riski söz konusu olabilir.

Vatandaşa yapılan uyarıya göre; beklenen yağışlar, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ve sabah sularında Antalya’nın doğu ilçelerinde şiddetli, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin kesimlerinde oldukça şiddetli olabileceğinden aniden ortaya çıkabilecek sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşım konusunda sorunlar söz konusu olabilir. Vatandaşlar, fırtına konusunda önlemlerini almalılar.

Beklenen rüzgarın, Marmara’nın güneybatısı ve Kıyı Ege’de kuzey tarafından, Doğu Karadeniz’in iç taraflarında güney ve güneydoğusundan şiddetli (40-60 km/saat) olarak ortaya çıkması öngörülüyor. Bu nedenle insanlar yaşanması mümkün ağaç ile direk devrilmesi, çatı savrulması, ulaşım konusunda sorunlar, soba ve doğalgazdan kaynaklanabilecek baca zehirlenmeleri gibi tehlikeler için de önlem almalılar.

Doğu Karadeniz’in iç tarafları ve Doğu Anadolu’nun eğimli yüksek yamaçlarında ise çığ riski söz konusu. Güneydoğu Anadolu’da da toz taşınımı öngörülüyor.

Bölgelerde hava durumu nasıl seyredecek?

Marmara Bölgesi

Bölgede parçalı bulutlu hava durumu öngörülüyor. Rüzgarın ise güneybatı taraflarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden şiddetli (40-60 km/saat) şekilde görülmesi tahmin ediliyor.

Ege Bölgesi

Bölgede parçalı, iç kesimlerinde bölge bölge çok bulutlu, sabah sularında Afyonkarahisar etrafında hafif şiddette kar yağışlı, öğle sularında Muğla’nın doğu taraflarında bölge bölge sağanak yağışlı hava durumu öngörülüyor. Rüzgarın kıyı kesimlerinde kuzeyli yönlerden şiddetli (40-60 km/saat) şekilde görülmesi tahmin ediliyor.

Akdeniz Bölgesi

Bölgede parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı hava durumu öngörülüyor. Beklenen yağışların Doğu Akdeniz ile sabah sularında Antalya’nın doğusunda şiddetli, Kahramanmaraş tarafında ise bölge bölge oldukça şiddetli olması tahmin ediliyor.

İç Anadolu Bölgesi

Bölgede parçalı ve çok bulutlu, Sivas, Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Karaman taraflarında yağmurlu ve karla karışık yağmurlu, sabah ve gece sularında bölge bölge orta şiddette kar yağışlı hava durumu öngörülüyor.

Batı Karadeniz

Bölgede parçalı, doğusunda bölge bölge çok bulutlu, sabah sularında Kastamonu çevrelerinin orta şiddette kar yağışlı hava durumu öngörülüyor.

Orta ve Doğu Karadeniz

Bölgede parçalı ve çok bulutlu, genelinde yağışlı hava durumu öngörülüyor. Beklenen yağışların kıyılarında yağmur ile sağanak, iç taraflarında karla karışık yağmur ve bölge bölge kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Doğu Karadeniz’in iç taraflarında güney ve güneydoğu yönlerden şiddetli (40-60 km/saat) olarak görülmesi bekleniyor. Yüksek kar örtüsü olan eğimli yamaçlarda ise çığ tehlikesi söz konusu.

Doğu Anadolu Bölgesi

Bölgede parçalı ve çok bulutlu, kuzey ve batıda, Bitlis, Muş, Bingöl ve Hakkari taraflarında yağış bekleniyor. Yağmur ve sağanak, kuzeydoğusu ve Hakkari etrafında karla karışık yağmur ve kar olarak öngörülen yağışların batı taraflarında şiddetli, Malatya ve Elazığ kesimlerinde oldukça şiddetli olması bekleniyor. Yüksek kar örtüsü olan eğimli yamaçlarda ise çığ tehlikesi söz konusu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Bölgede çok bulutlu ve sağanak yağışlı hava durumu öngörülüyor. Beklenen yağışların şiddetli, batı tarafları ile Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin kesimlerinde oldukça şiddetli şekilde görüleceği tahmin ediliyor. Toz taşınımı riski de söz konusu olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu