GÜNDEM

Türkiye alarma geçti! İlk vaka tespit edildi: Peş peşe tedbirler alınıyor

Üzücü bir haber. SAT-2 serotipi şap hastalığı, hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hızlı hareket ederek tedbirler aldığını ve kordon-karantina uyguladığını öğrenmek sevindirici. Bu tedbirlerin hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacağına inanıyoruz. Veterinerlik hizmetleri konusunda da duyarlı olunması ve bu tür hastalıkların erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

Bakanlık, Irak’ta ortaya çıkan şap hastalığına karşı aldığı önlemleri açıkladı. Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde farklı mahallerden numuneler alınarak Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi. Enstitü, daha önce ülkede rastlanmayan SAT-2 serotipi şap hastalığını tespit etti. Şap Enstitü Müdürlüğü, bu serotipe karşı aşı üretimine hemen başladı ve hastalığın ülkeye yayılmasını engellemek için sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetleri artırıldı. Sahada yapılan çalışmalar sonucunda şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edildi ve etkilenen 8 işletme kordon-karantina altına alındı.

aşı

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne gerekli bildirim yapıldı ve Şap Enstitü Müdürlüğü tarafından SAT-2 serotipine karşı aşı üretildi. Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, hastalığın yayılmasını önlemek için tedbirler aldı ve ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince tüm şap hastalığına duyarlı hayvan hareketleri durduruldu. Bakanlık, ülkede ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamladı ve büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için çalışmalarını sürdürüyor. Tüm gelişmeler Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir” açıklaması yapıldı. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu