GÜNDEM

Evi yıkılan merakla bekliyordu! Evini kredi ile alanlar ne olacak? Merak edilen soru yanıt buldu!

Depremzedeler İçin Kredi Taksit Ödemeleri 6 Ay Ertelendi

Depremin ardından pek çok vatandaş evlerinin kredi ödemelerini yapmakta zorlanıyor. Bunun üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rahatlama sağlamak amacıyla ödemeleri, 6 ay süreyle erteledi. Ancak sürenin dolmasının ardından bankaların ne gibi adımlar atacağı belirsiz.

Depremzedeler için Sigorta Teminatı

Sigorta yaptırmış olanlar için depremzedelerin kredi ödemelerinde devreye giren iki sigorta türü var. Birincisi, zararın bir kısmını karşılayan zorunlu deprem sigortası. İkincisi ise ilkini tamamlayan ve zararın önemli bir kısmını teminatlar kapsamında karşılayan özel konut sigortası. Böylece Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından ödenmeyen hasarlar sigorta tarafından karşılanıyor. Ferdi kaza sigortası yaptıranlar için de tazminat söz konusu.

depremzede

Borç Mirasçılara Kaldı

Banka borcu devam edenler için DASK banka tarafından yapılır. Ancak evin borcu devam ettiği için teminat ödemesi evi ipotek eden kuruma ödenir. Bu ödeme borçtan düşülür ancak borcun tamamını kapatmaya yetmez. Borçlu depremde vefat ederse bankaların sağladığı hayat sigortası devreye giriyor ve kalan borcu karşılıyor. Ancak borçlu sigorta yaptırmamışsa, yakınları mirası reddedebilir ve borcu ödemeyebilir.

depremde yıkılan evler

Kredi Alan Depremzedeler İçin Belirsizlik

Sigorta yaptırmamış olanlar için gelecek belirsizliğini koruyor. Çoğu vatandaş ekstra maliyet olarak gördüğü için ek sigorta yaptırmaktan kaçınıyor. Bankalar sigorta yapsa bile daha sonra yenilemeyebiliyor. Kredi ödemeleri devam ediyorsa ve teminat ödemesi borcun tamamını karşılamaya yetmiyorsa, ortada satılacak bir bina olmadığı için bankanın ipoteği aktif hale getirmesi mümkün değil. Arsa payı da borcu karşılamaya yetmiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu