GÜNDEM

Marketlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı: Sucuk eti yerine ot kullanılmış!

İstanbul’da yapılan bir incelemede, bazı marketlerde satışa sunulan sucukların içeriğinin et yerine ottan yapıldığı ve bu şekilde satıldığı tespit edildi.

Marketlerde gerçekleştirilen bazı denetimlerden sonra sucuk ürünlerinde et yerine sadece otlar kullanıldığı ortaya çıkarıldı.

İstanbul’un 39 ayrı ilçesinde bulunan marketlerden toplatılan sucuklar laboratuvarda analizleri yapılmıştır. Müfettişler, hayvan hücreleri kullanılmadan yalnızca bitkilerden yapılmış sahte sucuklara rastladılar.

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği’nin (GLADER) başkan yardımcılığı görevini yürüten Selman Bahadır Orhan, sucuk etiketlerinin mutlaka okunması gerektiğini söyledi. Sucukların aslında saf bir gıda olduğundan bahseden Orhan, ‘Son kullanma tarihine bakmanız gerekiyor. Etikete göre, bunları yazmak zorundalar. Fiyat ucuzsa, derecelendirmenize dikkat etmelisiniz.’ dedi.

Sucuk eti yerine ot kullanılmış

“ETİKETLER ÇOK İYİ OKUNMALI”

Çalışmalarında hayvan hücresinden yoksun sucuk bulduklarını söyleyen Orhan, “Çünkü kullandığımız hayvansal gıdalar çok pahalı, özellikle kullanılan bitki proteinleri. Gıda hayvanlarına karşı kullanılıyor. Diğer endüstriyel tuzlarla maskelenebiliyor ve daha fazla sorun olabiliyor. Etiketin üzerindeki uyarıya göre yazılması zorunlu olduğu için kişilerin etiketi dikkatlice okuması gerektiğini ekledi.

Entegre üretim tesislerinde dolandırıcıların çok daha ileri düzeyde olduğunu söyleyen Orhan, “Yaptığımız çalışmalarda evcil hayvan yemi gibi hayvan yemlerinden yapılan ürünlerin, hayvan hücresi kullanılmadan üretildiğini tespit ettik” dedi. dedi.

Soya unu, tuz ve tatlandırıcılarla yapılan sucukların et tadı verdiğini söyleyen Orhan, “Bunun için çok ileri teknolojiler var. Soya fasulyesi ezmesine tuz ve tatlandırıcı eklediğinizde et yediğinizi düşünürsünüz. Ciddi bir laboratuvar ve kimya testi gereklidir. Türkiye’de bu tür laboratuvarların sayısı sınırlıdır. Protein yüzdesini düşündüğünüzde yüzde 22 protein ama proteinin bitki mi yoksa hayvan mı olduğu çok önemli.”

Et yerinde ot yediklerini belirten Orhan, “Bazı sucuklarda maalesef böyle hileler gördük” dedi.

Sucuk eti yerine ot kullanılmış

“HEM TAVUKTAN HEM OTTAN SUCUK YAPILIR”

Et sucuğun kilosu 188 liradan, tavuk sucuğu marketlerde 87 liradan satılıyor. Et sucuğun ağırlığı marketlerde 300 lirayla 500 lira arasında değişir. Kasaplar, sattıkları sucukların piyasadan daha güvenilir olduğunu savunuyorlar.

Kasap Özcan Yazıcı, sucuğa yapılan hilenin aslında çok kolay olduğuna dikkat çekerek, “Soya sosu ve baharatın yanı sıra tavuk taşlığı ekleyebilirsiniz. Tavuğu pişirseniz bile tadı sucuk gibi olur.” Hatta iyotlu tavuktan sosis bile yapıp istediği fiyata satabiliyor. Sucuklar tavuk ve ottan yapılır zaten içeriğini vatandaş görmez. Burada kesiyoruz, yağsız, tuzsuz veriyoruz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu