EKONOMİ

Kasım ayı enflasyon açıklamasıyla birlikte asgari ücret artışının ipuçları da gelmeye başladı! Son 5 aylık verilerle emeklilik maaş hesaplaması..

2023 yılında memur ve emeklilere yapılacak olan maaş artışları için heyecanlı bekleyiş devam ederken TÜİK, Kasım ayı enflasyon oranı açıklamasıyla birlikte emekli maaşlarındaki artış ortaya çıkmaya başladı. Geçen aya ait enflasyonu bilmeyen ve güncel hesaplamaları kullanarak zam oranını hesaplamak isteyen vatandaşlar için kasım ayı enflasyon sonrası emekli maaşı artış hesaplamasını bir araya getirdik. İşte, Emekli maaşı artışını hesaplamak için son 5 aylık veriler..

Türkiye genelinde memur, emekli maaşı, asgari ücret artışları ve piyasa fiyatları gibi birçok alanı etkileyen enflasyon verileri gündemdeyken TÜİK açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre enflasyon aylık %2,88 artarken, yıl genelinde %84,39’a ulaştı. 18 aydır ilk kez yıllık bazda düşüş yaşandı.

GBilindiği üzere, enflasyon, emeklilerin, memurların ve asgari ücretli çalışanların maaşlarıyla yakından ilgilidir. Peki, enflasyon verilerinin açıklanması sonrası asgari ücret ne kadar?

ENFLASYON ORANINA GÖRE HESAPLAMA

Kasım ayı enflasyon açıklamasıyla birlikte asgari ücret artışının ipuçları da gelmeye başladı

Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, enflasyon rakamlarının asgari ücret artışına yansıması konusunu değerlendirdi. Bayram, verilere ve oranlara göre hesaplamalar aptı. Muhammed Bayram’ın açıklamaları şu şekilde:

“Baz etkisinin enflasyonu düşürdüğünü görüyoruz. Asgari ücreti tam olarak enflasyon belirlemiyor. Reel ücretler pazarlık masasının dışında. İşçiler ezilmeyeceği için fiyatların enflasyona karşı yükseleceğini duydum.

“EN AZ YÜZDE 32 GİBİ BİR FARK OLABİLİR”

Son dönemde yüzde 30’luk bir artış oldu. Ama o zaman enflasyon oranı yüzde 42 idi. Aradaki fark, yüzde 12’lik asgari ücreti alamamanızdır. Geçen çeyrek yüzde 42 olan enflasyon Kasım’da yine yüzde 62 oldu. Yani asgari ücretle çalışanlar ile almadıkları 20 puanlık fark arasında yüzde 32 fark var. Enflasyon oranı geçen yıl Kasım ayına göre yüzde 84, Aralık ayına göre ise yüzde 62. Bu ifadelere göre, enflasyon farkını kriter olarak alırsak, sonuç en az yüzde 32’lik bir fark olabilir.

“PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL”

yüzde 30 artış 7.150 TL,yüzde 40 artış 7.700 TL vyüzde 45 artış yaklaşık 7.975 TL. İşte Türk-İş Başkanı’nın yaptığı açıklamada kırmızı çizgimizdir ifadesi yer alıyor. Bu Kasım ayında açlık sınırıydı. Aralık ayı sonuna kadar açlık sınırı bu seviyeye çıkacak. Bu nedenle psikolojik sınır olarak 8 bin lira civarını görüyoruz. En yüksek tahmin asgari ücrettahmini ise 8 bin TL. ”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu