FİNANS

TCMB’nin faiz kararını bugünden duyuran İslam Memiş doları mercek altına aldı:’Tehlike çanları çalıyor!’

İslam Memiş, Merkez Bankası’nın 24 Kasım’da açıklayacağı faiz kararı ile ilgili yorumlar yaparken FED’in faiz artırmasını beklediğini ve dolara yönelik iki tehdidin neler olduğunu açıkladı.

Altın ve finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi piyasanın durumuna ilişkin yaptığı açıklamada doları mercek altına aldı. Memiş, piyasaların merakla beklediği faiz kararıyla ilgili TCMB’nin faiz indireceğini doların da bu sayede yükselceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 24 Kasım Perşembe günü yapılacak toplantısına ilişkin beklentiler anketine ekonomistler katıldı. TCMB’nin faiz kararı öncesi ekonomistler son dakika faiz tahminlerinde bulundular. Anket sonuçlarına göre çoğu ekonomist, ana faiz oranının 150 baz puan düşürülerek %9’a indirilmesini bekliyor. Yıl sonunda beklenen medyan anahtar oranı %9 idi.

İSLAM MEMİŞ’TEN PİYASALARA SON DAKİKA UYARISI

İslam Memiş

Fed’in yavaşlama sinyali ve TCMB’nin hamlesi dolar için alarm zillerinin çaldığını söyleyen para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Fed üyelerinin son iki haftadaki faiz artırımlarının hızının yavaşladığına dair güvercin yorumlarının, doların kazanımlarını yavaşlattığını ifade etti.

Dolar Endeksinin (dxy) 107 seviyesinin üzerinde tutunmak için mücadele etmeye devam ettiğini belirten Memiş, “Yükselişin zayıf olduğunu belirtmekte fayda var. Aralık ayı Fed toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırması bekleniyor.” diye konuştu.

“2023’DE 25 BAZ PUANLIK ARTIRIMLA SAKİN OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR”

FED’in faiz artırımı hakkında bir takım yorumlarda bulunan islam Memiş’in yatırımcılara yönelik açıklamaları şöyle:

“Piyasa artık Fed’i takip etmeyecek ve Fed piyasayı takip edecek. Faiz artırımının sona ermesi dolar endeksindeki düşüşü etkileyecektir. 104-105 seviyesinde bir dengelenme çabası görülüyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde 96-94 aralığının öne çıkmasını bekliyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Piyasa genel olarak TCMB’nin faiz oranlarını indirmesini beklemektedir. TCMB’nin faiz oranlarını 150 baz puan indirip tek hanelerde bitirmesini bekliyorum.

%9 faiz oranı ekonomi yönetiminin hedefiydi. Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi 150 baz puan indirilerek %12’den %10,50’ye çekilmişti. Klasikleşmiş “TCMB faiz indirecek, dolar yükselecek” sözünü unutmamız gerekiyor.

Dolar tarafındaki dalgalanma yıl sonuna kadar devam edecek, ancak tamamen sona yaklaştığına dair işaretler var. Dolar için bu iki tehdit agresif bir yükselmeyi geciktirebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu