EKONOMİ

Asgari ücret zammında bomba açıklama! Dünya ünlü marka tüm detayları anlattı

Asgari ücret hakkındaki gelişmeler yakından takip edilirken ABD’li ünlü yatırımcı Morgan Stanley bomba bir iddia ile gündeme geldi. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley yayınladığı “CEEMEA Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye ekonomisi hakkındaki senaryolarını açıkladı. Yayınlanan raporda Türkiye için baz senaryonun yüzde9 politika faizi ile sabit tutulacağı belirtilirken seçimlerden sonra ortodoks politikalara dönüşün olacağı aktarıldı. Bu yöntem ile ekonomideki dengenin sağlanacağı ifade edilirken 2024 yılından itibaren düşük enflasyon ve yüksek büyüme oranının görülebileceği aktarıldı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

ASGARİ ÜCRET İÇİN YÜZDE 60 ZAM DENİLDİ

Yayınlanan raporda yılbaşından sonra yapılacak olan asgari ücret zammı için yüzde 60 ifadeleri yer aldı. 2023 yılında kur ve fiyat kontrollerinin devam etmesi ile birlikte enflasyonun yıl sonunda %53 düşeceği söylendi. Morgan Stanley, 12 aylık enflasyon oranı için 2023 yılında %50.8, 2024 yılında ise %49.6 olarak görüleceğini belirtti. Yapılan tahminler doğrultusunda 2023 ve 2004 yılları arasında enflasyon tutarının %43 ile %25.2 oranında görüleceği ifade edildi.

asgari ücret zammı

SEÇİM SONRASI HER ŞEY DEĞİŞECEK

2023 yılında yapılacak seçimlerden sonra ortodoks politika izleneceği ifade edilirken dönüşünde eşit derecede olacağı belirtildi. Seçimlerin ardından para politikası ve maliye politikanın bu kapsamda şekilleneceği söylendi. Politika faizleri için yapılan tahminler doğrultusunda raporda yer alan ifadeler şu şekildedir:

“Ana senaryomuz politika faizinin yüzde 9’da kalması yönünde. İkinci senaryomuz ise ortodoks para politikasına dönülmesi ve tam teşekküllü makro istikrar programının uygulanması yönünde. İkinci senaryomuzda politika faizinin 2023’te yüzde 35’e yükselmesini bekliyoruz”

2023 yılında yapılan seçimlerden sonra parasal durum da kayda değer bir sıkılaşma olmazsa yıllık enflasyon tutarı %53 olarak yansıyacak.

BÜTÇE AÇIĞI GÖRÜLEBİLİR

Enerji sübvansiyonları ile birlikte KKM maliyeti ve seçimler öncesinde kamu çalışanları ve emekli maaşlara yapılan zamların bütçe açığına neden olabileceği aktarıldı. Raporda Türkiye için 2023 yılında büyüme oranları yüzde 2.8 olarak ifade edilirken 2024 yılı yüzde 2.4 olarak tahmin ediliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu